Wekenlange afsluiting van de Grote Vaartweg niet gecommuniceerd met bewoners Oostvaardersdiep

18 september 2020 13:45

De wekenlange afsluiting van de Grote Vaartweg is niet gecommuniceerd met de bewoners van het wijkje Oostvaardersdiep. Die moeten nu soms tot 30 kilometer omrijden.

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) bood donderdag tijdens de Politieke Markt zijn excuses aan voor het gebrek aan communicatie. “Die bewoners wonen fraai langs de Oostvaardersdijk, maar ze worden soms over het hoofd gezien. Dit is niet de eerste keer”, zei Hoek.
De Grote Vaartweg is afgesloten van de rotonde bij de voormalige penitentiaire inrichting tot de Oostvaardersdijk. Wie van de dijk naar (bijvoorbeeld) het centrum van Almere Buiten wil rijden moet ruim 30 kilometer omrijden: terug via Almere Poort of over de Knardijk, bij Lelystad. 
Dat komt omdat ook de Pampushavenweg (van de Oostvaardersdijk naar de de Hoge Ring) is afgesloten.
Hoek verklaarde dat het voor hulpdiensten wel mogelijk blijft om over de Grote Vaartweg aan te rijden. “Dat is inmiddels met ze gecommuniceerd.”

Communicatie

De kwestie was aangekaart door D66, maar ook andere partijen spraken hun verontwaardiging uit. “Het is de zoveelste keer dat de gemeente niet goed communiceert naar bewoners”, verzuchtte Kees Hendrikse van de ChristenUnie. “Wordt het niet eens tijd dat de gemeente een onderzoek instelt naar die afdeling?”
Hoek ontkende die aantijging. “Het gaat heel vaak wel goed. Ik zie geen aanleiding om daar onderzoek naar te doen.”

Bron: Almere Deze Week

Almere Boven: van lege polder naar 210.000 inwoners

De halve bevolking van Amsterdam en ‘t Gooi lag vijftig jaar geleden op het Almeerderstrand, zo lijkt het op een luchtfoto uit 1971. Achter het strand is Zuidelijk Flevoland nog maagdelijk leeg. “Verwachtingsvol”, zo noemt Michel Langendijk dit soort foto’s van de kale polder.

“Nu weten we dat op die plek een stad ligt met 210.000 inwoners”, aldus de samensteller van de tentoonstelling Almere Boven. Voor Stadsarchief Almere koos hij zowel de mooiste oude als meer recente luchtfoto’s. Samen vertellen ze het verhaal van de snelle groei van de stad. “Kijk naar de bijbehorende foto van het Almeerderstrand, twee jaar geleden gemaakt: aan de dijk ontstaat een echte skyline.”

Vier keer Almere Boven
Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto’s. Michel Langendijk kreeg de opdracht een selectie te maken. Hij koos een aantal oude foto’s, vaak van een nog lege polder, en zocht daar recente beelden bij, genomen op dezelfde plaats. De ‘setjes’ foto’s leveren een unieke kijk op de ontwikkeling van Almere.

Zijn zoekwerk resulteerde in de tentoonstelling Almere Boven. Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto’s met de bijbehorende verhalen te zien. In het Stadsarchief Almere (tot februari 2021) zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad (tot 10 oktober) ligt de focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven (tot 27 november), staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten (tot 27 november). De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Bron: Omroep Flevoland

50 Jaar Lelystad: grootse natuur om de hoek

Marker wadden

Lelystad bestaat 50 jaar. Een stad temidden van natuur – Oostvaardersplassen, het Markermeer, en de Marker Wadden in aanleg.

Lelystad heeft anno 2017 natuur in overvloed. De Oostvaardersplassen zijn tot ver buiten Nederland bekend en met de Marker Wadden komt er een natuurgebied van formaat bij. Tezamen met Markermeer en Lepelaarplassen (bij Almere) moeten deze gebieden Nationaal Park Nieuw Land gaan vormen. Het bijzondere aan al deze gebieden is dat ze door de mens zijn gemaakt, maar waar uiteindelijk de natuur de ruimte kreeg. ‘Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld,’ valt te lezen op de website van het Nationaal Park in wording.

Flevopost besteedde er een artikel aan.

Almere 2.0 zet in op Nationaal Park Oostvaardersplassen

Almere 2.0 zet in op vijf thema’s, waaronder bij “verblijfsplekken, cultuur, recreatie en toerisme” het Nationaal Park Nieuw Land – Oostvaardersplassen wordt bejubeld. Wethouder Frits Huis en gedeputeerde Michiel Rijsberman schrijven erover:

“De komende periode gaan we investeren in de ontwikkeling van de Oostvaardersplassen […]. Het Nationaal Park Nieuw Land – Oostvaardersplassen is een ‘buiten-kijf-keuze’. Dit gebied, dat ook de Lepelaarplassen, de daar aan grenzende locaties, het Wilgenbos/Vaartbos en de Marker Wadden omvat, biedt enorme kansen voor de verbinding van stad en natuur op een hoog internationaal niveau.”

Het volledige rapport lees je hier.

Open Monumentendag bij de ‘Trekvogel’ op 9 en 10 september

9 en 10 september is de Open Monumentendag in Almere. Bezoekers kunnen kennismaken met het cultureel erfgoed van Almere. Op beide dagen, van 10-17 uur, vertellen vrijwilligers in het alleroudste gebouw van Almere – bezoekerscentrum ‘De Trekvogel’ op Oostvaardersdiep 16 – de geschiedenis van het gebied rondom gemaal ‘de Blocq van Kuffeler’. Ook kunt u een van de oude atoomschuilkelders in de huizen bezichtigen. De toegang is gratis.
Meer informatie is te vinden op www.almere.nl/openmonumentendag.

BANNER-OMD

Almere spuit half miljard liter water

De Almeerse Zuidersluis bij het Markermeer heeft woensdagnacht een half miljard water weg laten vloeien. De gemeente Flevoland is begonnen met extra spuien in verband met de droogte van de afgelopen tijd.

Het water staat 0,5 m lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het spuien is niet alleen goed voor de landbouw in de omgeving, ook helpt het blauwalg tegengaan op de Randmeren. Het extra spuien is vrij uitzonderlijk. Een keer in de zoveel jaar is het noodzakelijk, aldus provincie Flevoland.

Hart van Nederland maakte dit filmpje erover.

Nationaal Park Nieuw Land: het mooiste natuurgebied van Nederland?

De vier grote natuurgebieden in Flevoland, Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en Markermeer, vormen samen Nationaal Park Nieuw Land. Ze bundelen nu hun krachten en stellen zich onder de naam Nationaal Park Nieuw Land kandidaat voor de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’, welke georganiseerd wordt door het ministerie van EZ.

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld en strijden ze dit najaar mee om de titel Nationaal Park van Wereldklasse, welke slechts drie nationale parken kunnen verdienen. Het nationale park in oprichting krijgt de naam Nieuw Land!

Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland. Ze doen het samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-landschap, Gemeenten Almere en Lelystad en Rijkswaterstaat. Met elkaar willen zij dit weidse natuurgebied beheren en verder ontwikkelen.

Het gemaal De Blocq van Kuffeler en bezoekerscentrum De Trekvogel worden genoemd in de plannen van Nieuw Land.

Meer informatie staat op de website van Nationaal Park Nieuw Land. Ook kun je daar stemmen, als je vindt dat dit het mooiste natuurgebied van Nederland is.

Omroep Flevoland houdt een dossier bij over het natuurpark.

Het vervolg op ‘De Nieuwe Wildernis’

Het is lente. Een arend jaagt boven een rivier op voedsel om zijn kroost te voeden. Opeens ziet hij iets en duikt het water in. Waar duikt hij naar toe? Vanuit een fantastisch perspectief zien we van onderen hoe de klauwen van de arend het water in gaan en een paling grijpen, om daarna weer op te stijgen. Het zijn dit soort bijzondere shots die Holland: Natuur in de Delta de moeite waard maken, ondanks dat de samenhang tussen verschillende scènes op zijn best geforceerd is en de teksten die Carice van Houten en Bram van der Vlugt daarover voorlezen weinig voorstellen.

Holland: Natuur in de Delta is de nieuwste natuurdocumentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis en is het tweede deel in een beoogde trilogie natuurfilms over de Nederlandse flora en vooral fauna. Waar de focus van De Nieuwe Wildernis nog alleen op het natuurgebied de Oostvaardersplassen lag, is die in Holland: Natuur in de Delta uitgebreid naar natuurgebieden in het hele land en hun inwoners, van bevers in de Biesbosch die dammen bouwen tot stekelbaarsjes die langs de Deltawerken hun weg moeten vinden naar de zee.

De verschillende diersoorten en hun ‘verhalen’ zijn mooi in beeld gebracht door een team cameramensen die met veel geduld soms dagen op één plek moesten doorbrengen, voordat er bruikbaar materiaal kon geschoten worden. Naast de eerdergenoemde arend levert de levenscyclus van het zeldzame, kleurrijke pimpernelblauwtje (een vlinder) de bijzonderste plaatjes op. De bevers zijn ondertussen misschien minder spectaculair, maar leveren met het bouwen van hun dam wel het beste narratief. Spannendst is misschien wel het ‘verhaal’ van de hazen, die van alle kanten door andere dieren en door mensen bedreigd worden. Een overkoepelend verhaal dat de diersoorten aan elkaar verbindt is er niet echt, behalve dat de meesten op een gegeven moment bezig zijn met de voortplanting. De enige echte samenhang tussen de ‘verhaallijnen’ waarin de dieren worden gevolgd, is de boodschap dat Nederland nog altijd veel mooie natuur heeft, en dat deze gepreserveerd dient te worden.

Dat idee wordt al duidelijk gemaakt door slechts de beelden op zich, waardoor het jammer is dat die boodschap ook expliciet naar voren komt in de voice-overs van Carice van Houten en Bram van der Vlugt. De beide acteurs worden sowieso hier en daar opgezadeld met poëtisch bedoelde teksten, vooral Van Houten. De connectie die daarin gezocht wordt met het verleden van Nederland overtuigt nauwelijks. Van der Vlugt heeft het beter getroffen met de beschrijvingen van de dieren en wat zij doen, ondanks de wat flauwe humor die daar af en toe kennelijk bij nodig wordt geacht. De kracht van de mooie natuurbeelden blijft ondanks de matige voice-overs grotendeels overeind, wat Holland: Natuur in de Delta toch de moeite waard maakt.

bron: http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=45367