Almeerse politiek zegt voor de 3e keer Nee tegen overslagterminal

news004Gisteravond (11 oktober 2012) was het tijdens de Politieke Markt in het gemeentehuis van Almere al snel duidelijk: dezelfde stabiele meerderheid van de gemeenteraad is fel tegen de komst van een overslagterminal bij de Blocq van Kuffeler.

GroenLinks, PVV, Leefbaar Almere en de PvdA gaven duidelijk te kennen dat een overslagterminal op deze lokatie niet gewenst is. Bovendien vroegen zij zich af welk deel van de twee keer Nee de wethouder (Ben Scholten) niet heeft begrepen

De Vereniging Bewoners de Blocq van Kuffeler heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt en ingesproken tegen het plan van het College (lees de inspraaktekst). Waarom?

  1. Het nieuwe plan is gewoon het oude plan.
  2. De voorspelde toename aan werkgelegenheid is lachwekkend.
  3. De aanzuigende werking op nieuwe bedrijven is op zijn zachtst gezegd dubieus.
  4. De gemeente heeft geen visie op dit gebied en handelt ad hoc.
  5. De Almeerse politiek heeft al twee keer NEE gezegd.

Natuurlijk zuigt de vereniging deze stellingen niet uit haar duim, maar kan dit onderbouwen met cijfers uit het plan zelf en andere bronnen (lees de onderbouwing).

Wethouder Scholten wist echter van geen wijken tijdens het overleg, ondanks het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad tegen zijn voorstel was. De wethouder is vastbesloten om door te gaan met de onderzoeken naar de haalbaarheid.

Onderzoeken die door de gemeente betaald gaan worden (150.000 euro) en die zij pas terugkrijgt van de bedrijven wanneer de overslagterminal er ook daadwerkelijk is. De wethouder gooit dus moedwillig anderhalve ton gemeenschapsgeld weg!

De fracties van GroenLinks, PVV en Leefbaar Almere gaan daarom een motie indienen waarin het College met klem wordt aangeraden om te stoppen met dit project. Ook de PvdA is van zin om deze motie te gaan steunen.

Wanneer de motie wordt aangenomen, dan heeft het College weinig keus dan te stoppen.

Gaat zij toch door dan zegt het College dat zij zich niets aantrekt van de gemeenteraad, die het feitelijk voor het zeggen heeft, en weet zeker dat bij de volgende raadsbeslissing, na de onderzoeken, het plan naar de prullenbak wordt verwezen.

Vanwege de drukke Raadsagenda over de begroting 2013, zal de motie pas over 2 a 3 weken in stemming komen.

Live verslag overleg Politieke Markt

Bent u ook tegen een overslagterminal midden in de natuur? Neem dan contact op met uw politieke partij in Almere en vraag hen om straks ook de motie tegen deze ontwikkeling te steunen!

PvdA Almere

GroenLinks Almere

PVV Almere

Leefbaar Almere

SP Almere

Fractie Sinke – Almere Liberaal