Open Monumentendag 2013 was een groot succes

Afgelopen zaterdag was het zo ver. De eerste Almeerse Open Monumentendag en wel over het oudste stukje Almere: de Blocq van Kuffeler en het Oostvaardersdiep.

In het natuurcentrum de Trekvogel was een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van de strijd van Nederland tegen het water en specifiek over ing Lely. Deze tentoonstelling toonde een deel van de enorme prive collectie van dhr Voigt die ook persoonlijk aanwezig was om mensen meer te vertellen. Naast deze tentoonstelling was er een aparte tentoonstelling, verzorgd door het bureau Monumentenzorg van de gemeente Almere, over ons gebied en de Koude Oorlog. De voornaamste trekker van de dag was wel een bezoekje aan een heuse atoomschuilkelder en een aantal originele onderdelen van deze kelders.

Als klap op de vuurpijl is ook nog eens de oudste graffiti van Almere ontdekt in een van de atoomschuilkelders (zie foto onderaan). Hopelijk komen we nog meer te weten over de mensen (W.v.Dijk en Theus Schut 5 juni 1969) die hun “I was here” hebben achtergelaten in dit prachtige stuk cultuur-historie van Almere.

Ook vanuit de media was er aandacht voor dit bijzondere evenement. Zowel Omroep Flevoland (zie hier hun reportage) als de Telegraaf  waren present.

 

Originele Piller luchtpomp

Originele Piller luchtpomp

Waterflessen

Waterflessen

Originele bedden, tafel, luchtpomp en waterflessen

Originele bedden, tafel, luchtpomp en waterflessen

Noodrantsoen

Noodrantsoen

Oudste graffiti van Almere!

Oudste graffiti van Almere!