Nationaal Park Nieuw Land: het mooiste natuurgebied van Nederland?

De vier grote natuurgebieden in Flevoland, Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en Markermeer, vormen samen Nationaal Park Nieuw Land. Ze bundelen nu hun krachten en stellen zich onder de naam Nationaal Park Nieuw Land kandidaat voor de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’, welke georganiseerd wordt door het ministerie van EZ.

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld en strijden ze dit najaar mee om de titel Nationaal Park van Wereldklasse, welke slechts drie nationale parken kunnen verdienen. Het nationale park in oprichting krijgt de naam Nieuw Land!

Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland. Ze doen het samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-landschap, Gemeenten Almere en Lelystad en Rijkswaterstaat. Met elkaar willen zij dit weidse natuurgebied beheren en verder ontwikkelen.

Het gemaal De Blocq van Kuffeler en bezoekerscentrum De Trekvogel worden genoemd in de plannen van Nieuw Land.

Meer informatie staat op de website van Nationaal Park Nieuw Land. Ook kun je daar stemmen, als je vindt dat dit het mooiste natuurgebied van Nederland is.

Omroep Flevoland houdt een dossier bij over het natuurpark.